Street food už dávno nie je len o cigánskej pečienke a obyčajnej kopčekovej zmrzline. Prichádza nový gastro trend, ktorý z pultov stánkov v mestách po celom svete vábi okoloidúcich svojím unikátnym vzhľadom. Kto neochutná, oľutuje. Predstavujeme vám Bubble waffle.
Bubble waffle: Chuťová bomba z Hong Kongu konečne aj u nás
Bubble waffle sú u nás horúcou novinkou, no v mieste svojho zrodenia, v Hong Kongu, vznikli už na začiatku 50. rokov minulého storočia. Od začiatku sa predávali v stánkoch na uliciach, zrolované do kornútku, obohatené chutnou náplňou.
V uliciach Hong Kongu dostali aj niekoľko alternatívnych názvov (zrejme od turistov), napríklad egg puffs či egg cakes. Prečo?
Základnou surovinou cesta na waffle, vtedy v tvare vajca, dnes veľkej bublinkovej fólie, sú vajíčka. Recept vymysleli kuchári v hong kongských reštauráciách s rýchlym občerstvením, kde pri každodennom zhone skončilo veľa vajíčok v odpadkoch, len preto, že sa im poškodila škrupinka. Šikovní kuchári našli spôsob, ako tieto vajcia okamžite využiť. Pridali múku, mlieko a cukor a vzniklo chutné cesto, s ktorým sa dobre pracovalo. Upečené sa dalo naplniť plnkou a preložiť alebo zrolovať.
Pomer ingrediencií cesta je dôležitý
S bublinkovou formou získal dezert svoj nezameniteľný dizajn, ktorý mu dal potenciál stať sa jedným z najobľúbenejších pouličných jedál v celom svete. Príprava cesta na waffle je pomerne jednoduchá – s tradičnou receptúrou nie je čo pokaziť.
Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a nechajte hodinu postáť v chladničke. Potom dávkujte do wafflovača, ktorý ste potreli olejom alebo maslom.
V podnikoch s veľkým množstvom zákazníkov, túžiacich po bubble waffle, iste oceníte urýchlenie prípravy cesta. Hotové cesto v prášku z našej ponuky sa skladá z jednoduchých ingrediencií, teda múky, vajec, mlieka a tuku v dehydrovanom stave. Stačí priliať vodu, zamiešať a upiecť.
Takto sa pečú bubble waffle
Na pečenie prvých bubble waffle používali kuchári liatinovú panvicu vajcovitého tvaru.
Praktický wafflovač je moderný vynález. Do stroja na waffle stačí naliať optimálne množstvo cesta a priklopiť.
Pre použitie v kaviarňach, cukrárňach alebo pouličných stánkoch potrebujete wafflovač, prispôsobený na dlhodobé použitie pri maximálnom zaťažení. Špeciálny otočný wafflovač nájdete v našej ponuke.
Doba pečenia závisí od toho, či očakávate chrumkavé, alebo jemné zlatisté waffle. Bubble waffle ako z Hong Kongu sa podávajú v papierovom kornútku. Jeho tvaru sa lepšie prispôsobia jemné waffle, pečené kratšiu dobu. Ak ste sa rozhodli predáva waffle vo svojej prevádzke, máme pre vás vhodné papierové kornúky a stojany na waffle.
Sladké aj slané variácie od výmyslu sveta
Vyrobiť bubble waffle podľa receptu je celkom jednoduché. Čo ich robí jedinečným vizuálnym aj gurmánskym zážitkom, je náplň.
Plnením bublinkových kornútkov sa začína hra chutí, farieb, zmrzliny, ovocia, posýpok, čokoládových, citrónových, karamelových a rôznych iných topingov. Základom plnky môže byť napríklad vanilková alebo čokoládová zmrzlina so šľahačkou. Doplniť môžete akékoľvek ovocie, nakrájané na malé kúsky, alebo svoju obľúbenú sladkosť, čokoládu, lentilky, sušienky, trubičky, oblátky, cukríky atď. A sladká bomba je na svete.
Zaujíma vás, ako sa pripravujú bubble waffle? Celý postup uvidíte v tomto videu:
Ak nie ste milovníkom sladkostí a myslíte si, že bubble waffle nie sú nič pre vás, vyvedieme vás z omylu. Naplniť sa dajú aj na slano, podobne ako sendviče, hamburgery, tortilly, či rôzne placky. Šunka, šalát, paradajky, syr, ale aj kuracie mäso a ryby, dokážu spolu s dresingom v objatí bublinkového cesta vytvoriť prekvapivú delikatesu. Napríklad takúto, s údeným lososom:
Bláznivé kreácie kuchárov a cukrárov sú vďačným objektom pre fotografie, preto sa preslávili aj na sociálnych sieťach. Zaujímavé kombinácie dokážu vytvoriť so samotnou zmrzlinou, doplnenou ovocím, polevou a chrumkavou posýpkou. Bublinkové waffle priniesli do sveta street foodu a dezertov nový rozmer.
Waffle a točená zmrzlina? Prečo nie?
Ku skvelému nápadu, skombinovať bubble waffle s točenou zmrzlinou, sa hlási Winnie Pang, majiteľ jednej z obľúbených reštaurácií z Hong Kongu. Reštauráciu založil sám a sám v nej aj pracoval. Každé ráno ochutnával waffle a točenú zmrzlinu, aby sa uistil, že sú dostatočne kvalitné pred tým, než príde prvý zákazník.
Vznikla nezameniteľná dvojica, ktorú dnes, ako bubble waffle, môžeme získať v street food stánkoch počas návštevy niektorej z metropol Európy, v Amerike a Ázií. Ponúknite ju zákazníkom a uvidíte, že zožnete obrovský úspech. K zavedeniu novej dobroty do ponuky vašej gastro prevádzky vám poslúži jeden z našich strojov na točenú zmrzlinu aj suroviny na prípravu zmrzliny viacerých príchutí.
Bubble waffle s točenou zmrzlinou je skrátka dezert, s ktorým sa cukrár môže „vyblázniť“, ukázať svoju kreativitu a ponúknuť zákazníkom raj pre chuťové bunky, ktorý im navždy utkvie v pamäti. A nezabudnite sa so svojimi kreáciami podeliť na sociálnych sieťach.